O našom pivovare

https://krebs.sk/wp-content/uploads/2021/02/krcmaBB.jpg

Ako sa v Bystrici začalo variť pivoPRÍBEH VARENIA PIVA V BYSTRICI

Už v roku 1513, v čase, kedy námestie bolo rínkom a v meste ste sa dohovorili najmä po nemecky a po slovensky, žil v Banskej Bystrici istý Johann Krebs. Tento známy hostinský prevádzkoval na rínku hostinec Červený Rak.

Ako hostinský sa preslávil nielen svojím jedlom, ale hlavne dobrým pivom, ktoré sa naučil variť od baníkov prichádzajúcich z okolia. Krebsovo pivo bolo tak známe, že každý večer po práci sa nahrnulo do Raku toľko baníkov a mešťanov, že Mestská rada musela zaviesť takzvaný Bierglock (zvonenie, ktoré označovalo, kedy mešťania majú ísť domov). Ale kým toto zvonenie prišlo, zábava a dišput v preschovni (krčme) sa tak rozbehli, že veľakrát sa i prepočulo. Hlavne v Raku sa neraz dišput ťahal do rána. Ale nebol to dišput hocijaký, bola to vždy panská debata o tom, aké pivo je lepšie.

Najmä vincúr Jozef a foršíber Matúš sa neustále naťahovali o to, či je lepšie pivo svetlé alebo tmavé. Vincúr Jozef obľuboval svetlé, lebo ako hovoril „V odlesku piva vidíš krásy mesta a v bublinkách sny, ktoré ťa v živote naplnia.“ Foršíber Matúš sa pozeral na pivo menej zasnene. Obľuboval totiž tmavé, ako od prachu z bane zafarbené pivo, v ktorom „zračila sa tvrdá práca baníka, ale aj krása a tajomstvo banskobystrického života.“

Tieto debaty nie raz viedli k všakovakým situáciám, dokonca i menšia šarvátka sa sem-tam strhla, ale vždy skončila zmierom pri dobrom pive od Krebsa. I preto sa Johann Krebs rozhodol vo svojej braxe, na počesť vincúra a foršíbera, uvariť špeciálne pivá.

Za každým naším pivomJE PRÍBEH

Naše začiatky jednoznačne patria k Raku v Banskej Bystrici. Pivárska pivnica Červený Rak je v Bystrici už roky spájaná hlavne s kvalitným pivom a chutnou domácou kuchyňou. Spojili sme obidve naše silné stránky a pustili sme sa do varenia vlastného piva. Náš pivovar mal už svoju dávnu históriu, preto sme ho pomenovali KREBS. A takto to celé začalo:

1513   Ctihodní občania na rínku v meste dostali právo variť pivo
1513   Otvorenie hostinca Johannom Krebsom a začiatky varenia piva KREBS
1856  Otvorenie hostinca Rak v budove na Námestí SNP 9
1972  Otvorenie Budvarskej pivnice Červený Rak
1991  Príchod nového majiteľa Pivárne Červený Rak Milana Lukáča a založenie rodinnej firmy
1997  Otvorenie reštaurácie v dvorovej časti budovy
2000 Otvorenie koliby v dvorovej časti budovy
2015  Nákup novej technológie a začiatok varenia piva, založenie Pivovaru KREBS

https://krebs.sk/wp-content/uploads/2021/02/ObrRak.jpg